Tryptofaani, magnesium ja B6-vitamiini – hyvien unien tehococktail?

Erilaiset unen saamiseen ja nukkumiseen liittyvät vaikeudet ovat hektisessä ja vaativassa maailmassamme todella yleisiä. Lisäksi mieltä saattavat rasittaa parisuhteeseen, lapsiin ja vanhempiin liittyvät asiat, fyysistä puolta taas kuormittaa yksipuolinen ja staattinen työ, joka voi venyä aina pikkutunneille asti.

Kaikki kokevat tilapäisesti unensa laadun heikoksi tai nukahtamisen vaikeaksi. Tämä ei ole vaarallista silloin, jos syynä on esimerkiksi pelkoa aiheuttava työhaastattelu, vaativa tentti tai jokin muu tällainen ohimenevä seikka.

Jos sen sijaan ongelman perussyynä on esimerkiksi uniapnea, levottomat jalat, kuorsaaminen, vaihdevuosioireet, erilaiset kehon kipu- ja jännitystilat tai vaikkapa raskausajan mukanaan tuoma ikävä olo, voi ongelma kroonistua. Samoin pitkään vaivanneet murheet ja huolet, pelot, vuorotyön kuormittavuus voivat johtaa hankaliin uneen liittyviin ongelmiin.

Jos nukahtaminen pitkittyy ja uni on katkonaista, on selvää, että tällaisen yön jälkeen olo ei ole positiivisen energinen. Tuleva päivä haasteineen voi tuntua likipitäen mahdottomalta suoritukselta. Elämänlaatu heikkenee univajeen seurauksena. Univaje aiheuttaa myös vaaratilanteita esimerkiksi liikenteessä tai tarkkuutta vaativissa työtehtävissä. Pinna on kireällä ja itku herkässä.

Kannattaa kääntyä lääkärin puoleen, jos kokee unensa laadun niin heikoksi, että se jatkuvasti haittaa jokapäiväistä elämää tai aiheuttaa masennusta. Masennusta ei tule koskaan hoitaa esimerkiksi alkoholilla tai vahvoilla lääkkeillä, joita sinulle ei ole määrätty - tällöin ajaudutaan ojasta allikkoon.

Lukuisat tilapäisestä tai jatkuvasta unensaantivaikeudesta tai heikkolaatuisesta unesta kärsivät ovat saaneet avun tryptofaani – magnesium - B6-vitamiini -kombinaatiosta. Kokeileminen ei maksa paljoa, mutta sen mukanaan tuoma apu voi parantaa merkittävästi unesi - ja samalla elämäsi laatua.

 

 

Ei vielä kommentteja.

Jätä kommentti