Jokaisella meistä lienee kokemusta huonosti nukutusta yöstä – tämä on harmillista mutta ei vakavaa. Seuraavana iltana sänkyyn voi köllähtää hyvissä ajoin ja kuitata univelat. Paitsi jos ei voikaan, kun uni ei tule vieläkään eikä todennäköisesti tulevinakaan öinä. Arviolta joka kymmenennelle suomalaiselle tämä on todellisuutta. Krooninen unettomuus on ikävä vaiva, joka vaikuttaa elämänlaatuun huomattavasti. Väsyneenä kaikki vastoinkäymiset tuntuvat suurilta, energiaa ei riitä kuin päivästä jotenkuten selviämiseen ja keskittymiskyky on nollissa. Ja kun kärsit kroonisesta unettomuudesta, tämä on arkipäivääsi. Ei ihme, että historian saatossa väkisin hereillä pitämistä on käytetty kidutuskeinona!
Kroonisen unettomuuden syyt ovat moninaiset, ei yhtä selittävää tekijää
Krooninen unettomuus on usein jaksoittaista, mutta jotkut epäonniset yksilöt kärsivät kroonisesta unettomuudesta lähes tauotta. Mitään yhtä selittävää tekijää krooniselle unettomuudelle ei ole löydetty, vaan kroonisen unettomuuden taustalla saattaa olla monta eri seikkaa. Hoitoa suunnitellessa onkin tärkeä pyrkiä saamaan selville, mikä unettomuutta aiheuttaa, jotta hoidosta voitaisiin suunnitella mahdollisimman tehokasta. Yleinen syy krooniselle unettomuudelle on vaikea elämäntilanne, muutokset, stressi tai masentuneisuus. Kun elämässä on haasteita, on vaikea tyhjätä mieli illalla nukkumaan menoa varten ja huolet pitävät valveilla yötä myöten. Paradoksaalista kyllä myös unilääkkeiden käyttö saattaa johtaa unettomuuteen, sillä unilääkkeet aiheuttavat riippuvuutta ja käytön pitkittyessä tarvitaan yhä isompia annoksia avun saamiseksi ja ihminen saattaa alitajuisesti uskoa, että nukahtaminen ilman lääkkeittä on mahdotonta.
Vuorotyö ja liialliset päiväunet ovat myös tavallisia syitä kroonisen unettomuuden taustalla. Vuorotyöläisen on mahdotonta pitää yllä säännöllistä unirytmiä ja näin elimistön sisäinen kello häiriintyy. Pitkät päiväunet taas luonnollisesti vaikeuttavat unensaantia illalla, kun elimistö on vielä virkeä torkkuövereistä, mikä kostautuu väsymyksenä aamulla ja tietysti töiden jälkeen väsyttääkin jo sen verran, että nokoset olisivat taas tarpeeseen ja näin kierre on valmis.
Myös monet sairaudet voivat aiheuttaa kroonista unettomuutta ja naisilla myös vaihdevuosivaivat ovat yhteydessä uniongelmiin. Mahdollisia syitä on siis kymmeniä, joten ei aina ole helppo homma selvittää kroonisen unettomuuden alkulähdettä, vaikka se olisi ensiarvoisen tärkeää hyvien yöunien palauttamiseksi.
Miksi krooninen unettomuus on niin vaarallista?
Kroonisen unettomuuden helpoimmin havaittava oire on tietysti väsymys, mutta se on vain jäävuoren huippu. Krooninen unettomuus vaikuttaa myös monella muulla tavalla ihmisen hyvinvointiin. Unettomuus on yhteydessä muun muassa ylipainoon ja etenkin keskivartalolihavuuteen, sillä väsyneenä energiapitoiset ruoat houkuttelevat enemmän kuin pirteänä eikä energiaa urheiluun välttämättä löydy. Ylipaino edelleen altistaa monille sairauksille – tosin krooninen unettomuus jo itsessäänkin on todistettavasti yhteydessä monien sairauksien syntyyn. Näitä ovat muun muassa kakkostyypin diabetes, sydäninfarktit, erilaiset psyykkiset sairaudet ja yleinen vastustuskyvyn lasku.
Kroonisesta unettomuudesta kärsivä on myös riski itselleen ja ympäristölleen, sillä väsymys vaikuttaa huomio- ja reaktiokykyyn heikentävästi ja väsynyt ihminen on onnettomuusherkkä. Krooninen unettomuus lisää onnettomuusriskiä töissä ja vapaa-aikana ja aiheuttaa työkyvyn laskua.
Kaiken edellä esitetyn valossa ei lienekään siis outoa, että pitkittynyt unettomuus lisää välillisesti riskiä menehtyä hyvin nukkuvia kanssatovereita nuoremmalla iällä. Siksi unettomuutta ei pitäisi koskaan vähätellä, vaan siihen tulisi suhtautua samalla vakavuudella kuin muihinkin sairauksiin.
Miten kroonista unettomuutta voidaan hoitaa?
Lääkkeiden ei koskaan pitäisi olla ensisijainen vaihtoehto unettomuuden hoitamiseen, vaan erilaisia menetelmiä unettomuuden noidankehän katkaisemiseksi tulisi koettaa joko ennen lääkehoitoon siirtymistä tai lääkehoidon rinnalla. Kroonisen unettomuuden korjaamiseen ei välttämättä ole mitään nopeaa kikkaa, vaan se voi olla pitkällinenkin prosessi. Jokainen ihminen on lisäksi yksilö, joten se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovikaan toiselle. Terveelliset elämäntavat, unirytmin ylläpitäminen, unirutiinit, huolipäiväkirja, makuuhuoneen rauhoittaminen nukkumiselle ja hyvästä unihygieniasta huolehtiminen ovat kaikki asioita, joilla kroonista unettomuutta voi koettaa lievittää. Kyseessä on kuitenkin niin monisyinen ongelma, että joskus voi olla vaikea hahmottaa, mikä on syy ja mikä seuraus, ja usein vielä hankalampaa on hahmottaa sitä, mitkä juuri omalla kohdalla olisivat niitä tärkeimpiä korjausliikkeitä unettomuuden selättämiseksi. Yksilöllisen hoitosuunnitelman räätälöinti asiantuntijan kanssa onkin tärkeää, jos kotikonstein ei helpotusta krooniseen unettomuuteen löydy. On kuitenkin helpottava tietää, että suurimmalla osalla ihmisistä krooninen unettomuus jää kausittaiseksi ja että univajetta voi oppia tietyissä määrissä ajan mittaan jopa kestämäänkin.