komedorauta / mustapäärauta

Mustapäitä ja komedoja vastaan voi taistella hyvin tuloksin kotikonstein. Valitse paikka, jossa on hyvä valaistus. Pese kätesi, kasvosi ja desinfioi käsiteltävä mustapää/komedo sekä kaikki käyttämäsi instrumentit (mustapääraudat, komedoraudat) huolellisesti. Älä puristele epäpuhtauksia ympäröivää ihoa milloinkaan sormin, vaan keskity vain itse mustapäähän / komedoon: puhkaise siihen komedoraudan terävällä päällä pieni reikä ja purista raudan toisessa päässä olevalla koukulla tai “lusikalla” huokonen tyhjäksi. Muista desinfioida alue ja käyttämäsi laitteet myös jälkikäteen!

Mitä mustapäät ovat ja mistä ne syntyvät?

Kun talirauhanen tukkeutuu, syntyy iholle ns. ihomato, joka tunnetaan yleisesti nimellä mustapää. Mustapäät eivät ole missään nimessä vaarallisia, mutta etenkin suurikokoiset mustapäät voivat olla hyvinkin häiritsevän näköisiä.

Ennen varsinaista mustapäävaihetta iholle muodostuu väritön komedo. Komedo on kohouma talirauhasen aukon suulla. Komedoa kutsutaan myös nimellä valkopää.  Kun valkopää kasvaa, se vaihtaa väriään tummaksi. Musta väri ei johdu liasta, vaan elimistö tuottaa tuon värin.

 

Mustapäitä vastaan tehokkaalla kotihoidolla

Valko- ja mustapäitä voi käydä poistattamassa kosmetologilla. Mikään ei kuitenkaan ole tehokkaampaa taistelua näitä epämiellyttäviä tulokkaita vastaan kuin ennakoiva kotihoitoa ja oikeiden puhdistus- ja kosteutustuotteiden säännöllinen käyttö. Valitse aina ihotyyppisi mukaiset hoitotuotteet. Älä koskaan mene nukkumaan puhdistamatta meikkejä! Myös kaikenlainen kasvoihin käsillä nojaileminen ja kasvojen hiplaileminen edesauttaa epäpuhtauksien syntymistä.