Parhaat rentoutumisvinkit nukkumatin houkutteluun

Stressaantuneena mikään ei suju hyvin, eikä nukkuminen ole poikkeus. On tärkeä taito opetella rentoutumaan myös silloin, kun elämä on melkoista hullunmyllyä tai huolet vetävät mielen matalaksi. Usein ajatellaan, että jotkut ovat luonnostaan helpommin stressaantuvia ja sen kanssa on vain opittava elämään. Vaikka persoonallisuuserot varmasti vaikuttavat, ei kannata ajatella, etteikö stressinlievitystekniikoita voisi oppia ihan jokainen. Poimi siis alta parhaat vinkit kokeiltavaksi ja testaa, löytyisikö niistä uusi suosikkirutiini unensaantia helpottamaan!

 

1. Kokeile vihreää teetä ja hunajaa
Vihreä tee sisältää runsaasti hyödyllisiä vitamiineja: E-vitamiinia, B1-vitamiinia, B2-vitamiinia ja C-vitamiinia. Lisäksi se puhdistaa kehoa kuona-aineista ja ehkäisee syöpää sekä sisältää runsaasti flavonoideja. Kaiken tämän lisäksi vihreä tee kuitenkin sisältää myös teaniinia, aminohappoa, joka helpottaa rentoutumista. Vihreä tee on siis oikea ihmejuoma ja kahvin sekä mustan teen korvaaminen sillä on hyvä veto elimistön terveyden kannalta ja toki myös stressitasojen laskemiseksi. Sokerin tai aspartaamin sijaan tee kannattaa maustaa hunajalla. Hunaja on ainut ruoka-aine, joka ei koskaan pilaannu, ja lisäksi se lieventää masennusta ja ahdistusta. Hyvästi suodatinkahvi ja sokeri – vihreä tee ja hunaja rokkaavat!

 

2. Meditaatiotekniikat käyttöön
Meditaatio on vanha itämainen mietiskelytekniikka, joka auttaa rauhoittamaan villinä laukkaavat ajatukset ja rentouttamaan kehon. Meditaatio on muuttunut parin viime vuosikymmenen aikana Buddha-munkkien puuhastelusta supertrendikkääksi ilmiöksi, jonka nimeen monet julkisuuden henkilötkin vannovat. Trendikäs ei kuitenkaan tarkoita samaa kuin tehoton, vaan meditointi on noussut suureen suosioon hyvästä syystä. Meditaatiossa ei ole yhtä oikeaa tapaa. Yritä siis löytää se tapa, joka toimii juuri sinulle. Meditoida voit istualtaan, makuultaan, seisaaltaan, silmät auki tai kiinni – variaatioita on lukemattomia.

On kuitenkin hyvä tehdä meditaatiosta säännöllinen tapa, jota harjoitat tiettyyn aikaan päivästä. Tällöin meditaation hyödyt pääsevät kunnolla oikeuksiinsa, ja koska mielen tyhjentäminen turhista ajatuksista voi alkuun olla vaikeaa, muuttuu meditointi ajan myötä entistä tehokkaammaksi. Kirjastot ja internet ovat pullollaan erilaisia meditaatio-oppaita, joten kiinnostuneen ei ole vaikea löytää tietoa meditaatiosta alkuun pääsemiseksi. Myös monet kansalaisopistot ja liikuntakeskukset järjestävät meditaatiokursseja niille, joita meditointikärpänen puraisee oikein kunnolla.

 

3. Rentoutumismusiikki ja iltalukeminen siivittävät höyhensaarille
Nukahtaminen voi olla helpompaa, jos kuuntelee samalla jotakin rauhallista rentoutumismusiikkia. Esimerkiksi klassinen musiikki ja luonnonäänet ovat hyviä valintoja, mutta rentoutumismusiikki voi tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Jos metallimusiikin pauhu tuudittaa sinut helposti uneen, niin silloin se on sinun rentoutumismusiikkiasi. Jos mieluummin rentoudut lukemalla ennen nukkumaanmenoa, ei iltalukemiseksi kannatta valita mitään liian jännittävää tai imuunsa tempaavaa kirjaa. Hidastempoiset kirjat sen sijaan saavat mielen pois arkisista asioista, mutta eivät pidä sinua koko yötä valveilla toisin kuin menevämmät opukset, joita lukiessa on pakko saada tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu.

 

4. Kehittele oma unirutiinisi
Unirutiini voi olla oikeastaan mikä tahansa, kunhan se ei ole elimistöä liikaa kiihdyttävä tai henkisesti stressaava. Esimerkiksi työsähköpostin lukeminen tai villi karibialainen tanssi eivät ole kovin suositeltavia. Kuitenkaan ei ole niin tärkeää, mitä teet, vaan että teet sen joka ilta. Pikkuhiljaa tästä unirutiinista muodostuu kehollesi merkki siitä, että kohta vedetään unta palloon. Unirutiini ei siis toimi heti, vaan vaatii tietyn aikaa ennen kuin sen vaikutus alkaa näkyä. Siksi ei kannatta heti luovuttaa, vaikka unirutiini ei heti tepsisikään toivotulla tavalla.

 

5. Ota kuuma kylpy tai suihku
Mikään ei rentouta niin kuin kuuma kylpy raskaan päivän jälkeen. Vesi tuntuu huuhtovan stressin ja pahan mielen pois ja unettaa mukavasti. Unettava vaikutus tehostuu, jos makuuhuonetta pitää hieman normaalia viileämpänä. Lisäksi tässä rentoutumiskeinossa on se etu, että aamulla saa nukkua hieman pidempään eikä tarvitse sännätä ulos asunnosta hiukset märkinä, vaan saa käyttää aamupesusta säästyneet minuutit päivän aloittamiseen rauhallisesti.

Ei vielä kommentteja.

Jätä kommentti