Päiväunet jakavat mielipiteitä. Toiset ovat vakuuttuneita, että aikuinen ihminen ei päiväunia kaipaa, Etelä-Euroopassa taas työpäiviä siivittää lounaanjälkeinen, siestanakin tunnettu lepoaika. Tutkijoiden mukaan siesta ei ole hullumpi idea, sillä päivittäiset torkut nostavat vireystasoa ja korjaavat vajaaksi jääneen yöunen vaikutuksia. Keskimäärin aikuinen tarvitse unta noin kahdeksan tuntia päivässä, mutta usein varsinkin arkisin yöunista tingitään, jotta aika riittäisi pyörittämään arjen tohinaa ja ehkäpä vielä lempitelevisiosarjan katsomiseen. Lisäksi erilaiset uniongelmat ovat lisääntyneet viime vuosikymmeninä radikaalisti, joten kukapa meistä ei olisi joskus vaeltanut töihin kalmankalpeana enemmän zombia kuin ihmistä muistuttavana raatona, jonka silmäpussit roikkuvat kainaloissa?
Ei siis ihme, jos töiden jälkeen energiatasot eivät ole aivan huipussaan ja koiran ulkoiluttaminen tuntuu suorastaan maratoniin verrattavissa olevalta urakalta. Kahvin kittaamisen sijaan tutkijat suosittelevat lyhyitä päiväunia tehokkuuden parantamiseksi. Kahvi saattaa piristää hetkeksi, mutta vaikutus on keinotekoista, tehopäikkärit sen sijaan antavat pitkäkestoisen boostin loppupäivään. Ei siis kannata ajatella, että päivätorkut olisivat vain lapsille!
Onko päiväunien pituudella merkitystä? Saanko saman tehon 10 minuutin pikaunilla kuin parin tunnin maratontorkuilla?
Päiväunet antavat joka tapauksessa lisävirtaa, mutta niiden vaikutukset ovat hieman erilaisia keston mukaan. 10–20 minuutin mikrounet nostavat nopeasti energiatasoja, eikä näin lyhyiltä torkuilta ole yleensä vaikea päästä ylös. Näin lyhyt lepotauko on myös helppo järjestää, vaikka elämänmeno olisikin muutoin hektistä. Näissä torkuissa on siis hinta-laatu-suhde kohdallaan. Ne vaativat vain vähän aikaa, mutta motoriikka ja vireystaso nousevat huomattavasti. Lyhyissä päiväunissa syvään uneen ei vaivuta lainkaan, vaan uni jää kevyeksi, mikä selittää sen, että niiltä nouseminen on helppoa.
Pidemmissä, 30–60 minuutin torkuissa päästään jo käymään syvässä unessa, mikä parantaa muistia ja oppimiskykyä energian lisäämisen ohella. Ongelmana tämän pituisissa torkuissa kuitenkin on se, että herääminen voi olla vaikeaa ja tokkurainen olo saattaa näiden unien jälkeen kestää jopa puolisen tuntia. Tällöin päiväunien hyöty tulee käyttöön vasta viiveellä. Jos on kuitenkin valmis kärsimään pienestä heräämisen jälkeisestä pöhnästä, saa tällaisista torkuista lisäpuhtia esimerkiksi iltaopiskeluun.
Kun puhutaan 90–120 minuutin päiväunista, on kyseessä jo kokonainen unisykli. Tämä sykli sisältää myös REM-unta, jonka aikana nähdään suurin osa unista. Näin pitkät päiväunet korjaavat jo tehokkaasti öistä univajetta ja parantavat muun muassa luovuutta, mutta unettomuudesta kärsittäessä näin pitkät päiväunet voivat jo häiritä seuraavan yön unia. Uniongelmaisten kannattaakin pysytellä 10–20 minuutin tehotorkuissa ja mieluiten ottaa ne viimeistään kello 16:een mennessä, jottei unirytmi sotkeentuisi.
Voiko päiväunista olla jotain haittaa? Ovatko nokoset haitallisia terveydelleni?
Päiväunet jakavat mielipiteitä. Jotkut tutkimukset linkittävät päiväunien ottamisen suurentuneeseen kuolleisuusriskiin, ja joskus ylenmääräisen uneliaisuuden ja päiväunen tarpeen taustalla saattaakin piillä joku sairaus. Tällöinkin on kuitenkin todennäköistä, että tauti aiheuttaa päiväsaikaista uneliaisuutta eivätkä päiväunet tautia. Eniten päiväunista kuitenkin hyötyvät ne, jotka ovat luonnollisia torkuttajia ja heräävät päiväunilta virkistyneinä. Tällaisten ihmisten päivä voi kirjaimellisesti mennä pilalle, jos he eivät saa ladattua akkujaan päivittäisillä torkuilla.
Suurin osa nisäkkäistä ottaa päiväunia pitkin vuorokautta, joten nokosten vetäminen on mitä luonnollisinta toimintaa. Osa ihmisistä taas kärsii päiväunien jälkeisestä tokkurasta, joka voi jatkua jopa koko loppuillan. Tässä tapauksessa ei kannata koittaa väkisin muuttaa itseään torkuttelijaksi, vaan keksiä muita keinoja pitää vireystaso hyvänä koko päivän. Muutaman testikerran jälkeen sinulle pitäisi olla selvää, kumpaan ryhmään kuulut, ja jos paljastut luontaiseksi nokostelijaksi, niin kannattaa ehdottomasti jättää aikatauluun tilaa pienelle lepohetkelle.