Stressi arjessa vie helposti halut – mikä avuksi?

Nykyajan oravanpyörä on monille tuttua. Vie lapset tarhaan, kiirehdi töihin, harrasta, täytä viikonloput mielekkäällä tekemisellä, urheile… Pyörä pyörii 24/7, ja helposti oma parisuhde saa statistin roolin. Kiireisen arjen keskellä intiimipuuhat oman kumppanin kanssa eivät välttämättä tule mieleen ja jos tulevatkin, olo on jo liian uupunut päivän haasteista.

Jos vielä takana on jo muutama huonosti nukuttu yö, niin telmiminen makuuhuoneessa saattaa tuntua aivan yhtä haastavalta ajatukselta kuin maratonin juokseminen. Parisuhteen hoitamiseen myös makuuhuoneen puolella kannattaa kuitenkin panostaa, sillä se pitää parisuhteen liitokset kasassa ja toimiva seksielämä auttaa myös jaksamaan arjessa.

Haluttomuus on hyvin yleistä ja siitä kärsii melkeinpä jokainen jossain vaiheessa elämää. On luonnollista, että aina ei huvita tai jaksa peuhata kumppanin kanssa, mutta pitkittyessään haluttomuus alkaa horjuttaa parisuhteen perusteita ja helposti ajaudutaan pattitilanteeseen. Haluton osapuoli ahdistuu ja stressaantuu ja haluaa vain entistä vähemmän seksiä, kun taas halukkaampi osapuoli turhautuu ja kokee itsensä hylätyksi. Siksi on tärkeää koettaa minimoida stressitekijät arjessa ja löytää ratkaisuja parisuhteen pitämiseksi virkeänä myös makuuhuoneessa.

Tunnista stressin vaikutukset seksielämääsi

Stressi ja väsymys jäytää minäkuvaamme – on vaikea enää pitää itseään hurmaavana ja seksikkäänä, kun takana on uuvuttava päivä ja mieli on kireä kuin viulun kieli. Väsyneenä on myös helposti niin äreä, että odotettu yhteinen ilta menee riitelyksi ja kinasteluksi. Loppujen lopuksi parisuhde ei saakaan kaivattua kipinää, vaan molemmat menevät nukkumaan vain entistä tyytymättömämpinä.

Stressi nimittäin ei vaikuta vain siihen, miten koet itsesi, vaan myös ennen niin ihana kumppani alkaa näyttäytyä rasittavana tylsimyksenä. On tärkeää ymmärtää, että stressaantuneena et näe asioita niiden oikeissa mittasuhteissa. Jos rakastuneena päässä on ruusunpunaiset lasit 24/7, stressaantuneena nämä lasit vaihtuvat likaisenharmaisiin rilleihin, joiden läpi kaikki vaikuttaa mielenkiinnottomalta tai ärsyttävältä.

Kun tähän vielä lisätään univaikeudet, jotka yleensä pahenevat stressistä, on soppa valmis. Jos ollaan väsyneitä, ärtyneitä ja täysin paineiden puristuksessa, ei seksielämäkään voi hyvin. Tämä taas luo lisää jännitteitä ja kitkaa parisuhteeseen, mikä lisää stressiä entisestään. Siksi on tärkeää katkaista noidankehä ennen kuin tilanne pääsee lipsahtamaan haastavasta katastrofaaliseksi.

Taltuta stressi ja löydä kumppanisi uudestaan

Et voi ehkä irtisanoa itseäsi työstäsi ja muuttaa kultasi kanssa paratiisisaarelle ilman velvollisuuksia vain nauttimaan toisistanne, mutta haastavaa arkea voi oppia hallitsemaan. Kun arki on hallinnassa, on enemmän paukkuja myös pitää parisuhde jännittävänä ja kiihkeänä. Yhteinen aika on tärkeää myös asuntonne seinien ulkopuolella. Esimerkiksi yhteinen liikuntaharrastus tuo pariskunnan lähemmäksi toisiaan, ja liikunta jo itsessään lievittää stressiä. Myös ajanvietto yhteisten ystävien kanssa on oiva tapa rentoutua ja nauttia samalla useamman rakkaan ihmisen seurasta. Mukavat ja rennot aktiviteetit vähentävät stressiä, ja rentoutuneena haluttomuuskin saattaa hävitä kuin itsestään.

Rentouttaville aktiviteeteille saattaa tuntua vaikealta järjestää tilaa kalenteriin, jos jo nyt aika tuntuu olevan kortilla, mutta huono ajankäyttö onkin se syy, joka yleensä ajaa ihmiset stressikierteeseen. Mieti asioita laajalta kantilta. Jotkut asiat ovat ehdottoman pakollisia, mutta monet muut stressaavat velvoitteet eivät sitä ole. Hankkiudu eroon turhista luottamustehtävistä, negatiivisista ihmisistä ja harrastuksista, joista et enää nauti. Pidä prioriteettinasi syödä terveellisesti, nukkua hyvin ja antaa aikaasi ihmisille ja asioille, joita rakastat.

Kuulostaako liian yksinkertaiselta? Se kuulostaa yksinkertaiselta, koska se on yksinkertaista! Aluksi turhien stressin aiheuttajien karsiminen voi tuntua vaikealta, koska nyky-yhteiskunta ihannoi aktiivista ja kiireistä elämäntapaa, mutta se kannattaa. Puolisosi pitäisi olla elämäsi tärkein ihminen, ja jatkuva stressi asettaa sekä parisuhteenne intiimipuolen että koko parisuhteen vaaraan. Miksi tahtoisit ottaa tällaisen riskin?

Miten maustetta makuuhuoneeseen?

On hyvin tärkeää, että pari muistaa kommunikoida keskenään omista toiveistaan, haluistaan ja odotuksistaan. Se vähentää parisuhteeseen kohdistuvia paineita ja pelkoja. Kun molemmat ovat koko ajan kartalla toistensa toiveista ja odotuksista, on myös helpompaa luoda parisuhteesta molempia tyydyttävä niin sängyssä kuin sen ulkopuolellakin.

Stressitekijöiden vähentäminen on jo hyvä alku parisuhteesi seksielämän elvyttämiseksi ja halukkuuden lisäämiseksi, mutta välistä on hyvä muutenkin rikkoa tuttuja rutiineja. Yhdysvalloissa suuressa suosiossa ovat treffi-illat, mikä tarkoittaa käytännössä, että osa kuukauden päivistä on jo etukäteen yhdessä varattu pariskunnan omaksi laatuajaksi.

Ajatus saattaa tuntua vieraalta, mutta ihanat treffit oman rakkaan kanssa saavat jo odottamaan loppuiltaa, jolloin pääsette hyppäämään vällyjen väliin. Säännölliset irtiotot perusarjesta lisäävät myös seksihaluja, sillä ne mahdollistavat kumppanin näkemisen uudessa valossa eikä yhteinen elämä pääse muuttumaan pelkäksi arjen pyörittämiseksi.

Makuuhuone kannattaa pitää pyhättönä, johon ei tuoda elektroniikkaa. Tämä parantaa sekä mahdollisuuksia saada hyvät yöunet että harrastaa romanttista iltakuhertelua. Tosin kuhertelua ei tarvitse rajoittaa vain makuuhuoneeseen, vaan kannattaa kokeilla vaihtelevia paikkoja, kuten keittiötä, olohuonetta, mökkirantaa… Piristeeksi voi tilata myös erilaisia aikuisten leluja. Älkää jämähtäkö kaavoihin, sillä silloin makuuhuone-elämä helposti muuttuu vain yhdeksi stressaavaksi velvoitteeksi muiden joukossa. Mielikuvituksen kannattaa antaa lentää, jolloin harmaa ja kiireinen arki tuntuu olevan valovuosien päässä makuuhuoneesta.

Ei vielä kommentteja.

Jätä kommentti