Kuorsaaminen on haitallista kuorsaajalle itselleen, mutta sitä se on myös samassa sängyssä (tai huoneistossa) nukkuville perheenjäsenille. Kuorsaamisongelma voi kiristää hermoja parisuhteessa jopa siihen mittaan asti, että pariskunta ei kykene nukkumaan saman katon alla. Kuorsaamista kuuntelevat osapuoli ei saa nukuttua, heräilee jatkuvasti, päiväväsymys vaivaa, seksihalut katoavat ja puolisoa kohtaan voi kehittyä hyvinkin negatiivisia tunteita. Tutkimukset osoittavat, että nekin puolisot, jotka pystyvät meluhaitasta huolimatta esimerkiksi korvatulppien avulla nukkumaan samassa vuoteessa, nukkuvat kuorsaajan takia noin tunnin vähemmän kuin muut.
Miten auttaa kuorsaajaa – ja itseään
Ensinnäkin kuorsaajan kanssa pitää keskustella ongelmasta ja sen laajuudesta. Jos et ole sitä vielä tehnyt, muista, että lähtökohtaisesti ei kannata syytelllä tai raivota, vaikka olisit itse miten kyllästynyt – yritä keskustella rakentavan raihalliseen sävyyn ja kerro, että haluat sekä itse nukkua öisin että auttaa toista – olet huolissasi hänen terveydestään. Monesti kuorsaaja, joka ei itse kärsi merkittävästä päiväväsymyksestä tai muista kuorsaamisen seurauksista, ei itse edes ymmärrä, millaisia ongelmia öinen melusaaste aiheuttaa ympäristölle. Hän ei välttämättä myöskään ajattele niitä lukuisia terveyshaittoja, joita se hänet altistaa. Jos ”suuri kuorsauskeskustelu” on jo käyty, eikä kuorsaaja ota onkeensa, kannattaa kokeilla etäännyttämistä: kuorsaaja uskoo mielummin hieman ulkopuolisempaa tahoa, esimerkiksi kaveriaan – voit yrittää järjestää tilanteen, jossa mies joutuu nukkumaan jossain muussa seurassa. Palaute hieman kaukaisemmalta taholta voi tepsiä todella tehokkaasti. Moni puoliso on myös nauhoittanut kuorsaamista ja antanut näin todisteen asiasta.
On tietenkin ensiarvoisen tärkeää tiedostaa kuorsaamisen syy: jos kuorsaava osapuoli on hyvin ylipainoinen, tupakoi, käyttää reilusti alkoholia tai unilääkkeitä, kärsii allergiasta, nukkuu selällään tai suu auki, ovat nämä tietenkin asioita, joihin kannattaa yrittää saada muutosta. Mikäli mikään em. kohta ei päde kumppaniisi, voi kuorsaus aiheutua rakenteellisesta seikasta. Tällöin avuksi voi kokeilla kuorsauskiskoa – se on edullinen apuväline, joka auttaa kuorsaajan ilmateitä pysymään avoimina. Moni kuorsaaja onkin suostuttuaan kiskokokeiluun innostunut asiasta täydellisesti: paremmin nukuttu yö auttaa toki myös kuorsaajaa itseään.
Apnea? Heti lääkäriin!
Jos havaitset kumppanillasi yli 10 sekunnin mittaisia hengityskatkoksia, on ensiarvoisen tärkeää saada hänet lääkärin pakeille. Uniapneaa ei enää hoidetakaan kotikonstein. Lääkärin tulee selvittää apnean syy ja määrätä siihen yksilöllisesti sopiva hoito. Moni hyvin äänekäs kuorsaaja sairastaakin uniapneaa, ja leikkauksen tai CPAP-hoidon aloituksen jälkeen kuorsausongelma on ratkennut kokonaan.