Salille ei millään huvittaisi lähteä tarpomaan räntäsateessa, salaatit on tarkoitettu mielestäsi pupuille ja vaatevarastoakaan ei ole päivitetty sitten viime vuosikymmenen. Mutta mitä väliä, vaikka et aina jaksaisikaan olla ihan viimeisen päälle ja vyötärölle olisikin keräytynyt muutama yli kilo? Ketä oikeastaan kiinnostaa, miltä sinä näytät? No, itse asiassa ainakin sinua itseäsi kannattaisi kiinnostaa.
Huippuunsa treenattu kroppa ja viimeisen päälle laitettu olemus ei toki ole ehkä kaiken sen vaatiman työn ja vaivan arvoinen, ellei ole sattunut nappamaan jättipottia geenilotossa. Kaikki voivat kuitenkin olla parhaita itsejänsä. Kun ulkonäkö on huoliteltu ja liikuntaa harrastaa säännöllisesti, oma olokin paranee. On vaikeaa, todella vaikeaa, tehdä muutoksia tavoissaan hyvinvointinsa eteen, sillä nämä muutokset ovat lähes poikkeuksetta jonkin verran vaivalloisia ja itsekuria vaativia, mutta se kannattaa pitkällä tähtäimellä.
Ulkoinen hyvinvointi korreloi sisäisen hyvinvoinnin kanssa: on helpompi esiintyä itsevarmana ihmisjoukoissa, kun viihtyy omissa nahoissaan ja päällä on puhtaat ja hyvin istuvat vaatteet. Itseensä tyytyväinen ihminen huomataan, ja hänen seuraansa hakeudutaan mielellään. Helposti saattaa tulla mieleen, että on itsekästä lähteä urheilemaan ja jättää perhe kotiin keskenään tai satsata ihonhoitoon tai laadukkaisiin vaatteisiin. Asia on kuitenkin päinvastoin! Kun pidät ensin huolta itsestäsi, jaksat huomioida ja olla läsnä myös muille ihmisille. Terve itsekkyys on taito, joka jokaisen kuuluisi osata.
Ylipaino vaikuttaa hyvinvointiin monella eri osa-alueella
Suuri ylipaino ei ole vain esteettinen haitta, vaan se vaarantaa myös fyysisen terveytesi. Ylipaino on yhteydessä moniin sairauksiin. Sydän- ja verisuonitautien, aikuistyypin diabeteksen, keuhkosairauksien, nivelsairauksien ja useiden syöpäsairauksien riski kasvaa ylipainon myötä. Oxfordin yliopiston vuonna 2009 julkaistussa tutkimuksessa todetaan kuolleisuusriskin olevan pienimmillään, kun BMI on 22,5–25. Kun painoindeksi ylittää tai alittaa tämän alueen, alkavat myös riskit kasvaa – toki mitä enemmän yli- tai alipainoa, sitä suuremmat riskit. Siksi ei kannata tuudittautua ajattelemaan, että pienet vararenkaat ovat vaarattomia.
Runsaasti ylipainoinen ei jaksa touhuta samalla tavalla kuin normaalipainoiset, ja tämä rajoittaa sosiaalista elämää. Ei myöskään ole kiva, jos vaatevarastoa täytyy täyttää säkkimallisilla vermeillä, kun mitkään muut eivät enää mene päälle. Jokainen ansaitsee kokea itsensä hyvännäköiseksi ja terveeksi.
Epäterveellinen ruokavalio voi vaikuttaa mielialaan epäedullisesti
Epäterveellinen ruokavalio, johon myös monet hoikat syyllistyvät, aiheuttaa myös mielialan laskua, ärtyneisyyttä ja väsymystä. Jos keho ei saa oikeanlaista ravintoa, se ei myöskään voi toimia kunnolla. Esimerkiksi liika sokerin käyttö ruokavaliossa aiheuttaa ärtymystä, heikkoa keskittymiskykyä ja tietysti lihomista. Sokeri on myös voimakkaasti addiktoivaa ja sitä, kuten rasvaa ja suolaakin, on ovelasti piilotettuna moniin ruoka-aineisiin. Esimerkiksi tomaattiketsuppi on hyvin sokerista.
Tämän vuoksi ruokavalio on hyvä pitää kunnossa. Saatavilla on tietoa monista erityyppisistä terveellisistä ruokavalioista, kuten karppauksesta, välimeren ruokavaliosta ja kasvissyönnistä. Etsi ruokavalio, joka sopii sinulle, ja pysyttele siinä. Lisää vielä keitokseen sopiva määrä liikuntaa ja pian huomaat, kuinka paljon mukavampaa on asustella terveessä ja hyvinvoivassa kropassa. Hemmottele itseäsi ja nauti keräämistäsi katseista
Ei ole turhuutta tuhlata toisinaan vaatekaapin sisällön kasvattamiseen tai käydä kampaajalla silloin tällöin uudistamassa tyyliä. Kun päälläsi on mukavat, hyvin istuvat ja ehjät vaatteet ja ulkonäkösi on muutenkin huoliteltu, saa itsetunto mukavasti buustia. Ulkoisen ilmeen piristys ei kuitenkaan tarvitse olla kallista näinä tiukan budjetin aikoina. Hyviä löytöjä upeaan vaatevarastoon voi tehdä kirpputoreiltakin, ja jos kampaaja tuntuu turhan kalliilta, voi kokeilla vain uutta hiustenlaittotyyliä. Internetistä on löydettävänä monia hyvinkin perusteellisia hiustutoriaaleja, joten pienellä harjoittelulla voi oppia tekemään mitä upeimpia kampauksia.
Ensivaikutelma syntyy sekunneissa, ja sitä on yllättävän hankala muuttaa. Ihmiset ovat haluttomia luopumaan ensivaikutelmasta silloinkin, kun se on kiistattomasti osoittautumassa vääräksi. Siksi kannattaa panostaa siihen, että näyttää hyvältä kaikkina aikoina. Lisäksi itselle tulee hyvä mieli, kun tietää, että ei tarvitse ruokakaupassa kätkeytyä hyllyjen väliin piiloon rasvaista hiuspehkoa ja likaista kotipaitaa piilotellen.
Hymy on hurmaavin asuste
Kaikkein tärkeintä on kuitenkin positiivinen suhtautuminen itseensä ja toisiin. Positiiviset ihmiset huomataan, ja heidän seuraansa hakeudutaan. Hymy nimittäin antaa ihmisestä helposti lähestyttävän, miellyttävän kuvan. Itse asiassa hymyilemällä onnistut antamaan itsestäsi myös fiksumman kuvan, sillä hymyileviä ihmisiä pidetään totisempia kanssatallaajiaan älykkäämpinä.
Hymyllä voi myös huijata itseänsä iloisemmaksi. Aivot eivät osaa erottaa tekohymyn ja aidon hymyn eroa, joten itse asiassa tulet iloisemmaksi vain matkimalla iloista ilmettä. Aivosi alkavat nimittäin vapauttaa endorfiineja ja serotiineja, kuten tapahtuu aidonkin hymyn kohdalla. Tekohymyllä siis voi saada itselleen hyvän mielen helposti. Toiset ihmiset kuitenkin saattavat huomata eron, vaikka aivosi eivät sitä tekisikään, joten jos mahdollista, suosi tässäkin luomua.
Valkoiset hampaat paljastava hymy on hurmaava – tutustu kotivalkaisutuotteisiin, joita on nykyään saatavilla monia eri versioita.
Muista, että sinä olet ihana ja ansaitset parasta. Hyvä olo on jokaisen oikeus.
Vaali siis itseäsi ja hyvinvointiasi – ulkoa ja sisältä.