Kuorsaaminen ei ole niin harmitonta kuin luulit

Kuorsaaminen on erittäin yleistä – suuri osa ihmisistä kuorsaa silloin tällöin ja keski-ikäisistä miehistä noin 10 % kuorsaa joka yö. Kuorsaaminen johtuu siitä, että nukahdettaessa muun kehon lisäksi myös kurkun alue rentoutuu ja tällöin kieli ja suun pehmeät lihakset saattavat ahtauttaa hengitysteitä, jolloin ilma ei pääse kulkemaan vapaasti. Ylipaino, raskas ruoka ennen nukkumaanmenoa ja runsas alkoholinkäyttö lisäävät taipumusta kuorsaamiseen. Kuorsaus liitetään usein myös uniapneaan, mutta vaikka se onkin yleinen uniapnean oire, voi kuorsausta esiintyä, vaikkei kuorsaaja uniapneasta kärsisikään.

Kuorsauksen fyysiset ja psyykkiset haitat

Silloin tällöin esiintyvästä kuorsaamisesta ei ole juurikaan haittaa, mutta jos kuorsaaminen alkaa olla lähes jokaöistä, niin siitä on ikäviä seurauksia sekä kuorsaajalle itselleen että hänen lähipiirilleen. Kova kuorsaaminen yön aikana aiheuttaa väsymystä seuraavana päivänä, sillä uni ei ole yhtä laadukasta ja kuorsaaja saattaa jopa itse herätä omaan kuorsaamiseensa, puolisosta puhumattakaan. Kurkku saattaa aamuisin tuntua karhealta, hengitys voi katkeilla, öisin saattaa tuntua rintakipuja ja verenpaine huidella korkealla. Fyysisten oireiden kirjo on laaja ja riippuu myös kuorsauksen syystä. Siksi on tärkeää, että toistuvan kuorsaamisen aiheuttaja selvitetään, jotta kuorsausta voidaan hoitaa asiaankuuluvasti ja uniapnean mahdollisuus pystytään selvittämään.

Kuorsaaminen aiheuttaa fyysisten oireiden lisäksi myös selviä sosiaalisia haittoja. Läheisten yöuni voi joutua koetelluksi, kun kuorsaaja pahimmillaan pitää hereillä koko perhettä. Puoliso on saattanut ajaa kuorsaajan sohvalle jo aika päiviä sitten, ja kyläreissut saattavat ahdistaa ja hävettää kuorsaaja itseäänkin, sillä kukapa tahtoisi kyläpaikassa tai kaveriporukan reissulla pitää hereillä kaikkia muitakin. Kuorsaajan sosiaalinen elämä ja eritoten parisuhde voivat siis olla kovalla koetuksella ja aiheuttaa jopa riitoja kumppanin kanssa. Jos fyysiset oireet eivät riitä syyksi hakeutua hoitoon, tee se ainakin läheistesi yöunien vuoksi ja parisuhteesi harmonian turvaamiseksi.

Miten päästä eroon kuorsauksesta?

Ehdottomasti paras keino kuorsauksen hoitoon ovat kuorsauskiskot. Vaikka ajatus kiskojen laittamisesta yöksi suuhun saattaa tuntua aluksi epämiellyttävältä, tottuu kiskoihin muutamassa viikossa ja tulokset ovat yleensä erittäin hyviä. Kuorsauskisko työntää alaleukaa eteenpäin, jolloin hengitystiet eivät tukkeudu ja ilma pääsee kulkemaan vapaammin eivätkä suun alueen pehmeät kudokset pääse painumaan kasaan. Kuorsauskisko on edullinen ja tehokas vaihtoehto, jota kannattaa kokeilla, jos haluat päästä eroon kuorsauksesta. Markkinoilla on saatavilla edullisia ja tehokkaita valmiskiskoja, mutta myös hammaslääkäreiltä on mahdollista tilata yksilöllisesti muotoiltuja kuorsauskiskoja, jotka toki ovat hieman hintavampia, sillä ne valmistetaan tilaajan mittojen mukaan.

Kuorsausta voi myös yrittää vähentää välttämällä liian raskaita illallisia sekä alkoholin käyttöä ennen nukkumaan menoa. On hyvä pyrkiä syömään vain kevyt iltapala ja jättää iltadrinkki suosiolla väliin. Ylipainoisella jo pelkkä laihduttaminenkin voi auttaa, sillä myös rasvakertymät painavat pehmytkudoksia kasaan.

Yllättävää kyllä myös nukkuma-asennolla ja makuuhuoneen olosuhteilla on merkitystä. Pyri välttämään selälläsi nukkumista, sillä se altistaa kuorsaamiselle. Lisäksi liian kuiva huoneilma saattaa pahentaa kuorsaamista, sillä se ärsyttää helposti kurkun ja nenän limakalvoja, joten voi olla kokeilemisen arvoista hankkia makuuhuoneeseen ilmankostuttaja. Missään tapauksessa kuorsaamista ei tulisi jättää huomiotta, vaan kannattaa koettaa löytää ratkaisu ongelmaan joko kotikonstein tai lääkärin avulla. Kuorsaaminen ei ole yleisistä luuloista huolimatta vain harmiton tapa, vaan se vaikuttaa negatiivisesti sekä fyysiseen että psyykkiseen hyvinvointiin.

Ei vielä kommentteja.

Jätä kommentti