Kuorsaatko tukkoisen nenän takia?

Nenä on normaalisti ihmisen pääasiallinen hengityskanava sekä nukkuessa että valveilla oltaessa. Nenän kautta hengittäminen on huomattavan paljon terveellisempää kuin suun, sillä nenä sekä sekä puhdistaa, kosteuttaa että lämmittää sisään hengitettävän ilman.

Yksi yleinen kuorsaamista aiheuttava tekijä on tukossa oleva nenä. Nenän tukkoisuus voi johtua esimerkiksi flunssasta – tällöin ei tietenkään ole syytä huolestua, vaikka henkilö tilapäisesti kuorsaisi kovastikin. Haitta on lähinmä meluhaitan, epämiellyttävän tunteen ja tilapäisen päiväväsymyksen tasoa. Nenää voi yrittää avata erilaisilla apteekissa myytävillä nenäsumutteilla tai sitä voi huuhdella suolaliuoksella käyttäen nenähuuhtelukannua, ns. sarvikuonoa. Nenän päälle liimattavat nenäteipit avaavat myös nenää ja auttavat näin ilmaa virtaamaan paremmin. Vaihtoehto nenäteipille on ns. sieraintenlaajentajat. Ne asennetaan nimensä mukaisesti sierainten sisäpuolelle.

Jos nuha on kroonista, ovat henkilön nenän limakalvot paksuuntuneet. Allergia kasvattaa virtausvastuksen kolminkertaiseksi, kun henkilö on makuuasennossa. Jos kyse on yliherkkyysnuhasta, suihkutettavat steroidit toimivat tehokkaasti nenän aukaisijana. Tällöin olisi hyvin tärkeää myös huolehtia nenän kosteudesta, sillä steroidit kuivattavat nenää entisestään.

Jos nenän väliseinä on hyvin vino, voi tämä synnynnäinen ruumiinrakenteeseen liittyvä ahtaus aiheuttaa hengitysongelmia. Moderni RFT-hoito on tehokas lääketieteellinen hoito sekä kurkun että nenän hoitoon: limakalvoa estetään turpoamasta, jolloin hengitystiehyet avautuvat. Apneetikoilla on usein hyvin tukkoinen nenä, ja apneaan pääasiallisena hoitona tarjottava CPAP-ylipainehoito hoitaakin samalla sekä uniapneaan että kosteuttaa sisäänhengitysilmaa; ylipaineilma pienentää tarvetta suuhengitykselle, avaa tukkoista nenää sekä vähentää hengitysvaikeuksia.

Tukkoinen nenä aiheuttaa kuorsaamista, huonontaa unen laatua ja aiheuttaa päiväväsymystä. Kuorsaajan nenää on ensinnäkin tärkeää kosteuttaa. Kuiva nenä voi tuntua tukkoiselta, vaikka todellisuudessa se ei sitä olisikaan. Tupakointi on syytä lopettaa, sillä se tunnetusti lisää virtausvastusta makuulla oltaessa ts. hengittäminen nenän kautta hankaloituu merkittävästi.

Syitä tukkoiseen nenään
– flunssa
– allergia
– rakenteellinen ahtauma / vino nenän väliseinä

Ensiavuksi voit kokeilla
– vaihda pesu- ja huuhteluaineet sekä hygieniatuotteet allergiaystävällisiin hajustamattomiin tuotteisiin
– kiinnitä huomiota makuuhuoneen siisteyteen; pese ja tuuleta vuodevaatteet ja huoneen tekstiilit sekä siivoa huone tarpeeksi usein
– monien mielestä valkoisten jauhojen ja sokerin välttäminen helpottavat oireita
– älä tupakoi ja vältä passiivista tupakointia
– huuhtele nenäsi miedolla suolaliuoksella nenäkannua käyttäen
– käytä nukkuessasi nenäteippiä

Huomaa, että tukkoinen nenä voi huonontaa merkittävästi unen laatua, mikä puolestaan heikentää keskittymiskykyä ja lisää mm. tapaturma-alttiutta. Tukkoinen nenä aiheutta kuorsaamista ja on uniapnean riskitekijä. Jos tukkoisuuden syynä ei siis ole mikään tilapäinen seikka, tulisi sinun kääntyä lääkärin puoleen oikean avun saadaksesi.

1 Kommentti

  1. Nenäkannu on pop!

Jätä kommentti