Uniapnea on hyvin yleinen sairaus, joka on diagnosoitu Suomessa 150 000 ihmiselle. Kuitenkin todellisuudessa uniapneaa sairastavia arvioidaan olevan ainakin kaksinkertainen määrä. Uniapneaa ei aina ole helppo havaita tai yhdistää mahdollisia oireita uniapneaan. Uniapneaa voi olla vaikea tunnistaa, sillä oireet saattavat hiipiä salakavalasti ja niitä pidetään normaaliin elämään kuuluvina sen sijaan, että osattaisiin epäillä uniapneaa.
Mitä uniapnea käytännössä tarkoittaa?
Uniapnea tarkoittaa, että hengitys katkeilee yön aikana. Hengitystiet ahtautuvat, kun nielun kudokset painuvat tukkoon, ja tämä aiheuttaa hengityskatkoksia, jotka voivat kestää muutamasta sekunnista jopa minuuttiin. Uniapnean vaikeusaste luokitellaan sen mukaan, montako kertaa yössä hengitys katkeilee – pahimmillaan uniapneaa sairastavan uni voi keskeytyä jopa satoja kertoja yön aikana. Hengityskatkosten ja heräilyjen myötä unenlaatu muuttuu huonommaksi ja aamulla levänneen ja pirteän olon sijasta voi olo sängystä noustaessa olla kuolemanväsynyt. Myös sydänlihas joutuu kovalle koetukselle, sillä sen sijaan, että se saisi levätä yön aikana, ajavat hengityskatkokset sen äärimmäisen rasittuneeseen tilaan. Siksi uniapnea hoitamattomana moninkertaistaakin riskin menehtyä sydän- ja verisuonisairauksiin.
Uniapnea on hoitamattomana vaarallinen tauti, joka lisää muuan muassa riskiä kuolla sydän- ja verisuonisairauksiin tai saada aivoverenkiertohäiriö, keuhkovaltimoverenpainetauti ja sairastua kakkostyypin diabetekseen. Tästä syystä on tärkeää huomata uniapnean varoitusmerkit ajoissa ja hakeutua lääkärin vastaanotolle, jos epäilee sairastavansa uniapneaa.
Tärkein altistava tekijä uniapnealle on liikalihavuus. Uniapneaa sairastavista 70 % on ylipainoisia, mutta normaalipainoisten ei kannata tuudittautua uskoon siitä, etteikö myös heillä voisi olla tätä tautia. Ylipainon lisäksi esimerkiksi hengitysteiden rakenteellinen ahtaus, purentavirheet ja pieni alaleuka voivat altistaa uniapnealle. Suurin osa uniapneaa sairastavista on 40–65-vuotiaita, mutta kaikenikäisiä potilaita löytyy. Uniapnea on jonkin verran yleisempää miehillä kuin naisilla, sillä naishormonit antavat naisille jonkin verran suojaa uniapneaa vastaan. Vaihdevuosien jälkeen kuitenkin myös naisten riski sairastua uniapneaan kasvaa.
Uniapnea voi oireilla usein eri tavoin, ja monet uniapnean oireista on helppo panna stressin tai vaihdevuosioireiden piikkiin. Kannattaa kuitenkin miettiä tarkkaan, voisiko sinulla olla uniapnea, jos kuorsaat öisin, olet päivisin hyvin väsynyt, heräät tukehtumisen tunteeseen, koet olosi ärtyneeksi tai herätessäsi pääsi on kipeä ja kurkkusi karhea. Muita tarkkailemisen arvoisia oireita ovat esimerkiksi yölliset vessakäynnit ja yöllinen hikoilu ja seksuaalinen haluttomuus. Oireet voivat olla hyvinkin yksilöllisiä, mutta koska kuorsaaminen on niin tiivisti yhteydessä uniapneaan, kannattaa kuorsaamisen syy aina selvittää lääkärillä.
Miten uniapneaa voi hoitaa itse?
Lievissä uniapneatapauksissa paras hoitokeino ylipainoisille potilaille on yksinkertaisesti laihduttaminen. Se on ainoa keino, joka voi parantaa uniapnean kokonaan – muut uniapnean hoitokeinot tähtäävät enemmänkin oireiden lievittämiseen ja elämänladun parantamiseen. Jo 5–10 prosentin painonpudotus voi auttaa, ja laihduttamisen tueksi suositellaankin terveellistä ruokavaliota. Laihduttamisen tärkeyttä ei voi kyllin korostaa, sillä se parantaa uniapneaan sairastuneen elämänlaatua huomattavasti.
Lisäksi tupakoinnin lopettaminen on hyödyllistä, sillä tupakointi lisää limakalvoturvotusta ja limanmuodostusta, mikä puolestaan hankaloittaa hengitystä. Myös keskushermostoa lamaavista aineista, kuten alkoholista, kannattaa luopua ainakin lähellä nukkumaanmenoaikaa, sillä ne saattavat lisätä hengityskatkosten määrä ja kestoa.
Nukkumaan mentäessä kannattaa asettua sänkyyn kyljelleen tai mahalleen, sillä selällään nukkuminen voi lisätä kuorsausta ja hengityskatkoksia. Markkinoilta on saatavilla uniapneavöitä, joiden tarkoitus on estää potilasta kierähtämästä yön aikana selälleen. Kotikonstina voi kokeilla myös pallon kiinnittämistä selkään, mikä estää selällään nukkumisen tehokkaasti.
*** Tutustu Kuorsaajan Kaupan asentokuorsaajien oireita helpottaviin apuvälineisiin >>>
Kannattaa myös opetella hengittämään unen aikana nenän kautta, jos vain suinkin mahdollista, sillä se helpottaa ilman kulkemista. Myös tukisukat saattavat auttaa joitakin potilaita, sillä päivän aikana jalkoihin kertyvä neste voi illalla siirtyä ylävartaloon aiheuttaen hengitysteiden tukkeutumista.
Itsehoidon lisäksi on saatavilla monia laitteita, jotka helpottavat uniapneasta kärsivien elämää. Uniapnean hoidossa suosituin väline on CPAP-laite, joka auttaa hengitysteitä pysymään auki. Tällöin unen katkonaisuus vähenee ja päiväaikainen väsymys vähenee, ellei jopa korjaannu. CPAP-hoidossa kasvoilla pidetään öisin nenämaskia, mikä saattaa joistakin ihmisistä tuntua aluksi hieman epämiellyttävältä, mutta hyödyt huomataan useimmiten haittoja suuremmiksi.
Uniapneakiskot ovat yksi vaihtoehtoinen hoitomuoto niille, joille CPAP-hoito ei sovi. Tämä hoitomuoto sopii myös hyvin lieväoireisille potilaille, joilla ei ylipainoa ole. Kisko asetetaan yöksi hampaisiin, ja yön aikana koje tuo alaleukaa eteenpäin ja estää kielen painumisen taakse. Kiskot saattavat kuitenkin aiheuttaa joillekin leukanivelten kipeytymistä ja syljen erityksen lisääntymistä. Kiskot eivät myöskään sovellu, jos hammaskalustossa on pahoja purentavirheitä.
*** Tutustu laadukkaisiin sveitsiläisiin Somnofit-suukiskoihin, joiden on todettu auttavan kuorsaajien lisäksi uniapneasta kärsiviä henkilöitä.
Jos mikään muu ei auta, uniapneaan voidaan soveltaa myös leikkaushoitoa, mutta leikkaushoito ei sovi läheskään kaikille potilaille. Lisäksi tulokset ovat vaihtelevia, joten yleensä uniapneaa sairastaville kokeillaan ensiksi muita hoitokeinoja ja leikkaus on vasta viimeinen vaihtoehto.
Uniapnean hoito on kehittynyt viime vuosina hurjasti, ja hoidettuna uniapnea on täysin mahdollista saada hallintaan. Vaarallisen moni kuitenkin jättää huomiotta uniapnean eikä näin saa tarvitsemaansa hoitoa. Nopea diagnosointi on uniapnean hoidossa erityisen tärkeää, ennen kuin muut uniapneasta johtuvat sairaudet ehtivät puhjeta. Muutoin potilaan terveys ja jopa henki voivat olla vaakalaudalla. Jos siis epäilet, että sairastat tai läheisesi sairastaa uniapneaa, konsultoi aina lääkärin kanssa asiasta.