Mistä apua tuskalliseen migreeniin?

Jännityspäänsäryn jälkeen yleisin päänsärkytyyppi on migreeni, joka pahimmillaan voi tehdä elämästä täyden helvetin. Migreenistä kärsii noin joka kymmenes henkilö, ja se on yleisempää naisilla kuin miehillä. Migreeni on osittain perinnöllistä, mutta juuri mitään muuta yhteistä tekijää ei ole voitu migreenipotilaista havaita eli migreenikohtauksista kärsiminen on lähinnä huonoa tuuria.

Migreenin oireitten kirjo on moninainen, ja voimakkaan päänsäryn lisäksi migreenin uhri voi kärsiä muuan muassa näkö- ja puhehäiriöistä, oksentelusta, äänen havaitsemishäiriöistä, valoherkkyydestä ja muista harvinaisemmista oireista. Migreenikohtaus voi kestää parista tunnista muutamaan päivään, ja kohtauksen aikana tulisi välttää ruumiillista rasitusta, jotteivät oireet pahentuisi. Monet migreenipotilaat pitävätkin parhaana vetäytyä pimennettyyn, viileään huoneeseen makuuasentoon asettuneena, kunnes pahimmat oireet ovat menneet ohi. Oikeanlaisilla apuvälineillä migreenikohtausten esiintyvyyttä ja oireiden voimakkuutta voidaan vähentää monien henkilöiden kohdalla, joten kannattaa harkita lääkkeitten rinnalle myös muita apukeinoja.

 

Migra Cap -hoitopäähineellä lievitystä oireisiin

Migra Cap on Suomen Migreeniyhdistys ry:n suosittelema migreenimyssy, joka helpottaa migreenin oireita. Ergonominen päähine sopii kaikenkokoisille. Päähineen sisällä olevat geelipussit viilennetään pakastimessa ja kun migreenipäähine vedetään päähän, osuvat geelipussit migreenin lievittämisen kannalta juuri oikeisiin kohtiin. Lisäksi Migra Capin avulla saadaan ympäristö pimennettyä. Toisin kuin lääkkeet, se ei aiheuta sivuoireita ja on raskauden aikana käytettynä täysin turvallinen.

Mirgra Capista kokee saavansa apua kahdeksan kymmenestä, ja sen luoja on itsekin migreenistä kärsivä henkilö. Migra Capista on hyötyä myös muiden kiputilojen kuin migreenin hoidossa: se auttaa jännityspäänsärkyyn, kolmoishermosärkyyn, vaihdevuosioireisiin, urheiluvammoihin, MS-oireisiin ja huojentaa jopa krapulan aiheuttamia epämiellyttäviä tuntemuksia.

 

Suomalainen kipukoukku voi auttaa migreenin ehkäisemisessä, myös magneettikorujen nimeen vannoo moni

Kipukoukun on kehitellyt hieroja ja kansanparantaja Jukka Heininen, ja se on suunniteltu lihasjännitysten poistoon. Inspiraatio kipukoukun malliin on tullut sirpistä. Tämä muoto mahdollistaa koukun tehokkaan käytön eri puolilla selkää, ja koukku pureutuu mahtavasti kipupisteisiin. Tämän Avainlippu-tuotteen käyttö avaa tehokkaasti jumiutuneita lihaksia, parantaa verenkiertoa ja saattaa vähentää migreenikohtauksia, sillä niska-hartiaseudun kireydet lisäävät alttiutta migreenikohtaukseen.

Magneettikorut puolestaan ovat kauniita asusteita, joiden sanotaan myös auttavan migreeniin. Korujen tehon kerrotaan perustuvan niiden verenkiertoa parantaviin ja kuona-aineita poistaviin ominaisuuksiin. Tieteellistä näyttöä tälle ei kuitenkaan ole olemassa, mutta magneettikorujen kysyntä on tasaista, joten ehkä niiden tehoavaa ainesosaa ei ole vielä tieteellisesti löydetty.

Magneettiterapiaa hyödynnetään myös erilaisissa tukivöissä ja muissa päälle puettavissa, ihon kanssa kosketuksissa olevissa asusteissa ja esineissä: esimerkiksi selän ryhtitukiin ja kipeän niskan elvyttämiseen tarkoitetuissa niskatuissa käytetään magneetteja,  jotka lieventävät kiputiloja.

 

Säännölliset elämäntavat hyödyttävät migreenipotilasta

Kukapa ei hyötyisi terveellisistä elämäntavoista, mutta migreenipotilas hyötyy niistä muita enemmän. Vuorokausirytmin muutokset ja stressi tai sen laukeaminen ovat monesti taustalla migreenikohtauksen puhjetessa. Myös säännölliset ateria-ajat ovat tärkeitä, sillä verensokerin sahaus on migreenipotilaalle haitallista ja verensokerin pitäisikin pysyä jatkuvasti tasaisena. Lisäksi tietyt ruoka-aineet tai alkoholijuomat saattavat altistaa potilaan kohtauksen alkamiselle. Nämä ravintoaineet kuitenkin vaihtelevat paljolti migreeniä sairastavien joukossa, joten mitään absoluuttista listaa haitallisista ruoista tai juomista ei ole olemassa. Jokainen migreenipotilas onkin oman sairautensa asiantuntija, joka voi itse tarkkailla, onko kohtauksien syntymisellä yhteyttä tiettyihin ruoka-aineisiin. Kannattaa myös tarkkailla, mitkä muut tekijät voisivat vaikuttaa kohtauksien syntyyn, ja pyrkiä minimoimaan nämät riskitekijät sekä kokeilla, mitkä apukeinot voisivat auttaa migreeniin.

1 Kommentti

  1. Migreeni on aivan hirveä vaiva. Eniten itselläni sitä aiheuttaa stressi ja etenkin sen laukeaminen. Näitä tilanteita on melko paha välttää, mutta auttaa mielettömästi, jos on ns. kauttaaltaan muuten kunnossa. Silloin kohtauksia ei tule niin usein ja pystyy ehkä menemään ulos hengittelemään happea (auttaa mulla tosi paljon). MigraCap on hyvä combo pimeyttä ja viilennystä, olen saanut siitä apua niskojen ja ohimoiden hieromisen lisäksi.

Jätä kommentti